Idei activităţi cu apă, copii 2‑3 ani

Lui Tudor îi place mult apa. Poate să stea ore în şir să observe cum curge apa, să o toarne dintr‑un vas în altul, să o direcţioneze, să se împroaşte cu ea, să se bălăcească pur şi simplu. Cred că toţi copiii mici sunt atraşi de apă, unii zici că sunt hipnotizaţi când o văd. Deşi credeam că această pasiune a lui Tudor va fi înlocuită de alta, mai ales că noi i‑am tot creat condiţii să experimenteze, văd că încă îl ţine. Când se joacă cu apa, zici că se deconectează de tot de lumea noastră, e în elementul lui.
Acum că avem o curte unde putem să ne desfăşurăm activităţile fără prea multe griji, am căutat idei de joacă, implementarea cărora să coste puţin sau nimic.

În primul rând, vreau să mesterim o bucătărie de vară, mud kitchen cum îi mai spune în engleză, unde să poată să o facă pe bucătarul şi să aibă un loc special amenajat pentru jocurile cu apă. Avem deja chiuvetă, rămâne să găsim paleţi şi să ne apucăm de treabă. Poza este de aici şi tot pe acest site puteţi vedea câteva recomandări despre cum se poate construi această bucătărie.

finished2

Apoi aş vrea să construim un perete de joacă cu apa unde să agăţăm tot felul de tuburi, furtunuri, în care să poată Tudor să toarne apă şi să observe cum aceasta urmează cursul stabilit. Ar trebui să ne iasă un sistem asemănător cu cel de aici.

Water-Wall-DIY-Water-Play-Summer-Sensory

O altă idee super simplă şi uşor de pus în practică inspirata din metoda Montessori e să îi pun la dispoziţie un vas cu apă, cu ceva detergent/ spumă, o cârpă şi să îi propun să îşi spele maşinuţa de joacă, care stă pe afară. Sunt sigură că lui Tudor îi va plăcea mult, mai ales că lui îi place să facă lucruri „reale”, lucruri pe care le facem şi noi. Ideea şi poza le‑am luat de aici.

DSCN3021

Tot din activităţile Montessori, este inspirată şi următoarea activitate, şi este la fel de uşor de pus în practică ca şi ideea de mai sus. Voi avea nevoie doar de un vas cu apă, nişte „rufe” de spălat, puţin detergent şi o sârmă pe care să întindă rufele. Lui Tudor îi place mult să mă ajute să scot hainele spălate din maşină şi să le punem împreună la uscat, dar uite că nu m‑am gândit până acum că ar fi o idee bună să le şi spele manual. Ideea este de aici.

IMG_7562

Cum spuneam, am căutat idei şi soluţii care nu necesită mulţi bani pentru implementare. În primul rând, pentru că noi stăm în chirie şi nu ar avea sens să investim în jucării super scumpe (şi jucăriile care permit tot felul de activităţi cu apă chiar sunt super scumpe). În al doilea rând, pentru că îmi place ideea că aşa putem să reciclăm unele materiale pe care nu le mai folosim. Iată de ce ideea de aici mi‑a plăcut mult.

4097400ca1d6a6dc75f1d1b38fa041b2

Pictură cu apă pe trotuar. O idee la fel de simplă că şi celelalte de mai sus, dar care mie nu mi‑a trecut prin cap. Îi dai copilului o pensulă, apă şi un trotuar. Şi îl laşi să „picteze” în voie. Abia aştept să văd dacă lui Tudor îi va plăcea. Ideea şi poza sunt de aici.

water-painting-4

Pentru final, am lăsat o activitate care necesită mai multe pregătiri. Se ia un vas, se ascund în el diverse lucruri mărunte, interesante pentru copil, se pune apă în el, se congelează apa cu tot cu lucrurile din ea. I se pun copilului la îndemână nişte seringi mai mari, nişte sare şi se încurajează să descopere încet‑încet comorile din gheaţă. Această activitate cred că merge şi pentru copii mai mari, sunt sigură că le‑ar plăcea să exploreze gheaţa şi să pună la cale strategii cu ajutorul cărora să scoată lucrurile din gheaţă. Şi pe asta abia aştept să o pun în aplicare. Sunt curioasă dacă i‑ar plăcea lui Tudor. Ideea şi poza sunt de aici.

img_3116

O vară udă să aveţi! 🙂


					
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s